
Alba Volo Wiklund
Den västerländska liberala demokratin är under ständigt angrepp. Stat för stat väljer en allt mer protektionistisk och auktoritär inställning till tidigare självklarheter. Ökade gränskontroller, hårdare tag gentemot brottsling samt förändrade villkor för världens journalister.
De senaste åren kan man konstatera att yttrandefriheten som vi tidigare känt den, nu utmanas på allvar. Reportrar utan gränser larmar om försämrade villkor för pressfrihet i flertalet länder i världen.Jag ser utvecklingen som allvarlig och skrämmande, utan god och seriös journalistik försvinner viktiga grundstenar för att upprätthålla goda samhällen. Journalister behövs, reportrar behövs. Yttrandefriheten och pressfriheten måste försvaras till varje pris och bevaras till kommande generationer. Jag har med bakgrund av det valt att gå höj rösten. Genom att uppmärksamma och undersöka hur vi ska kunna behålla pressfriheten och förbättra villkoren för journalister. Yttrandefriheten måste bevaras till kommande generationer. EU har en skyldighet att hålla pressfrihetens fackla högt i en värld där en majoritet av mänskligheten inte får tycka, tänka och tro fritt.

Alex Samir Warris
Vi har inte haft ett samhälleligt uppvaknande sen 60-talet, och det börjar bli dags nu. Vi lever i en värld så komplex, så ihopkopplad och så självmedveten att vi lätt tappar bort oss i var vi ska härnäst. Aldrig mer. Sverige är ett paradis, ett förstadium till den mänsklig utopin: bäst levnadsstandard, bäst utbildningsmöjligheter, bäst medborgarskydd, bäst kranvatten, bäst luft. Likväl sitter en substantiell andel av oss med ångest och oro inför framtiden, handfallna. Aldrig mer. Vi behöver en riktning, ett gemensamt mål. Det är dags nu för det första stora steget mot moderna idealsamhället: vår statliga apparat måste uppdateras. En demokrati innebär att folkets vilja ska främjas, att folkets intresse trumfar alla andra intressen. Den rådande modellen för att bedriva demokrati i det här landet FUNGERAR inte längre, och är i behov av systematisk revidering. Om du kan se det jag kan se, så jag bjuder dig att överväga något effektivare. Fucking ställ er upp Sverige, vi kan bättre än såhär.

Angelica Bodén
Här har ni en optimistisk och glad socialantropolog och statsvetare som brinner för jämlikhet och globalisering, begrepp som även berör min hjärtefråga. Jag tänker vara med och skapa ett mer jämlikt och enhetligt Sverige där alla får chansen att känna sig delaktig i samhället och få sin röst hörd. Jag tror starkt på ”brain circulation” i syfte att skapa ett samhälle med jämlikhet, innovation och samhörighet. En strategi som jag hoppas i framtiden kommer implementeras och upprätthålls både lokalt, regionalt och nationellt. Mina politiska ambitioner syftar till att i framtiden kunna integrera och implementera nya strategier i offentlig och privat sektor där beslutsfattande står på intersektionella och jämlika grunder som i sin tur gror samhörighet, positivitet, innovation, kämparglöd och ekonomiska flöden. Jag är oerhört nyfiken och taggad på allt mina fellow kurskamrater och gäster har att lära ut!

Edoardo Iacobelli
Den huvudsakliga anledningen till att jag vill in i politiken är för att motarbeta den polarisering som skett, inte bara inom debattklimatet, men i samhället i stort. Folk har i allt större takt reducerats till siffror och komplexa frågor har förenklats genom medryckande och tomma slogans. Samtidigt finns det en ovilja att diskutera detta just på grund av att polariseringen också innebär en potentiell förlust av väljare. Pragmatism kommer därmed med andra ord före samhällets och demokratins generella välstånd och desto mer detta gap tillåts utvidgas desto svårare kommer det vara för oss att återhämta oss som land och folk i framtiden. För att vi ska vara ett enat och stabilt land där alla medborgare känner sig delaktiga i samhället och i den demokratiska processen är detta ohållbart och därför behövs det förändring.

Elio Mdivani
Elio heter jag och mitt pronomen är den. Ungas plats i politiken och i synnerhet unga hbtqia+personer. Det är vad jag brinner för. Jag tror på att tillgängliggöra politiken för att varenda människa ska vara en del av den. Att de mest utsatta måste få en röst och då är det vuxnas ansvar att både lyssna men också ge utrymme för röster att höras, istället för att ständigt behöva skrikas. Att prata med och inte prata om. Jag inspireras så mycket av unga. Det är en sån enorm klokhet en kan lära sig från. Unga har en sån otrolig förmåga att visa och förstå och vara i kärlek som vi måste lära oss av. Jag tycker unga bär med sig den största förändringen. Alla sociala rörelser har så mycket gemensamt i att det är ungdomar som tar plats. I klimatrörelsen, i Black Lives Matter rörelsen. Organisationer som RFSL ungdom bedriver en sånt gediget arbete i att förändra könstillhörighetslagen och asyl och migrationsprocesser. Att det finns så mycket klokhet men som viftas bort för att det ses som alldeles för enkelt. Att kärlek och solidaritetet ses som barnsligt och naivt istället för vägen till förändring. Men jag tror på den förändringen och jag vill vara en del av den.

Ellen Tingström
Jag brinner för frågor kring vårt klimat. Efter att ha spenderat mycket tid i våra två polarområden och under ytan i några av våra världshav har mitt engagemang för naturen och klimatet blivit allt större. Min senaste vistelse på den Antarktiska halvön sammanföll med perioden då Argentinas forskningsstation Espananza uppmätte två pikande värmerekord. Jag är övertygad om att vi, och politiken, måste lyssna på forskningen för att lösa klimatkrisen. Jag vill bidra till ett demokratiskt samhälle med stor mångfald och en positiv samhällsutveckling. Ett inkluderande samhälle där vi aktivt arbetar för minskad polarisering mellan människor. Där ökad segregering och gentrifiering inte får ske. Jag kan inte enbart titta på i en omvärld där det politiska klimatet blir allt hårdare, där rasism och sexism normaliseras. I en partipolitiskt oberoende sammanhang finns utrymme för att bli en bättre lyssnare. Jag vill skapa förståelse för åsikter som skiljer sig från mina egna. Jag vill samtala. På så sätt hoppas jag att aktivt bidra till ett mindre polariserat politiskt klimat. Under min tid på Höj Rösten vill jag lära mig hur jag kan bidra till en inkluderande värld, där klimat-, integrations och jämställdhetsfrågor står i fokus.

Filmon Tekle
Ibland är det så enkelt som att man ser värdet i representation och egenmakt. Oavsett sammanhang och kontext så är det svårt för ett barn som växer upp i ett mellanförskap att känna ägandeskap i ett land där dem inte känner sig representerade. Genom mitt engagemang så hoppas jag någonstans kunna skapa förutsättningar för att vår samtid blir mer representativ och att fler barn & ungdomar kan växa upp med tron på att dem kan äga sin kontext trots alla utmaningar som dem ställs inför.

Guleed Mohamed
Min hjärtefråga rör integrationsfrågan och hur den bedrivs idag. Jag känner att med min bakgrund och nätverk att jag har kunna ta del av nya lösningar som skulle kunna komma samhället och människor som har emigrerat till Sverige gagn. Jag anser också att integrationsfrågan är kopplat till andra frågor så som rasism, flyktingmottagande och så vidare. Dessa frågor är något jag har arbetat väldigt mycket med i mina tidigare arbeten vill gärna göra det politisk.

Jonas Grenfeldt
Jag tror på entreprenörskap och företagande som en viktig lösning på flera stora samhällsutmaningar. Det fria företagandet hjälpte till att göra Sverige till en framgångsrik och innovationsfrämjande välfärdsstat, och kan fortsätta hjälpa oss igenom de enorma förändringsvågor vi nu möter i form av t.ex. klimatkris och digitalisering. Samtidigt är det inte lösningen på allt och vi behöver en stabil, demokratisk och pluralistisk stat som orkar ge både stor frihet och starkt stöd när det behövs. Samtidigt finns många viktiga frågor som måste lösas parallellt med mega-utmaningarna: inklusion, utbildning, folkhälsa, miljöfrågor, ekonomisk samhällsmodell mm. Allt knyts ihop i en samtidsväv som är nog så viktig, inte minst när det kommer till vem som bygger narrativ och kontrollerar agendan. Men det jag också önskar att politiken kunde börja prata lite mer om är framtidsväven: vad måste vi göra idag, för att nå ett mål eller en vision imorgon? Genom de lärdomar och verktyg jag får under utbildningen hoppas jag kunna hitta min plats och röst i politiken. Då kan jag förhoppningsvis bidra till ett samtal som bygger mindre på ideologiska skiljelinjer och åsikter om nutiden, och mer på en gemensam vision av vad vi vill skapa för framtid tillsammans.

Jonathan Milläng
Sen jag tog examen från UC Berkeley har jag fokuserat på klimatfrågan och hur vi med kapitalism och demokrati som organisationsformer kan skapa ett mer hållbart samhälle. Till en början fokuserade jag på mobilisering och opinionsbildning men har insett att många av de utmaningar vi möter härrör ur våra gemensamma och ärvda ekonomiska strukturer och system snarare än vår brist på medvetenhet och kunskap. Med detta som utgångspunkt vill jag ta reda på vilka verktyg, lagar och regleringar vi har att skruva på och kan bygga politiska koalitioner kring för att på det sättet bidra till en mer hållbar, långsiktig och human kapitalism.

Kamran Ghodsi
Hur ser självbilden ut i ett samhälle där medielandskapet ofta kopplar ens utseende och ursprung till toxisk maskulinitet, kriminalitet, problemområden och utanförskap? Unga killar och män med utländsk bakgrund (även de födda i Sverige) faller lätt offer för fördomar och diskrimineras ofta på grund av utseende och etnicitet. På individnivå kan det leda till dålig självkänsla, ilska och en omedveten kamp om att få äga sin självbild och inte känna sig som skit. Inte känna sig som en andra klassens medborgare. I ett Sverige där en stor del av befolkningen har utländsk bakgrund blir det ett tydligt samhällsproblem som bidrar till polarisering, främlingsfientlighet och segregation. Det här är något som i grunden bygger på rädsla. Leder till utanförskap och psykisk ohälsa. Spär på populism. Underminerar demokratin. Det är ett problem som kräver en aktiv samhällsförändring och det är därför jag höjer min röst.

Kawthar Karout
Rättvisa. Ett ord som beskriver allt jag brinner och kämpar för. Rättvisa har flera dimensioner som speglas in i hållbar utvecklings tre pilar: det sociala, ekonomiska och miljömässiga. Jag vill bidra till att skapa en rättvis värld. En värld där alla känner sig inkluderade och hörda. Alla tar sitt ansvar för varandra och för sin omvärld. En värld där människan nöjer sig med det hen har, där girighet inte existerar. För att kunna skapa en rättvis värld bör man börja arbeta lokalt genom att skapa ett rättvist samhälle. Det är därför jag går på Höj Rösten, för att alla stora förändringar börjar från en individ som vågar att inse att förändring är möjlig.

Kristin Öster
Mitt engagemang grundar sig i att jag vill att människor ska må bra och känna sig nöjda med sina liv. Vi får trots allt bara en chans till livet. Därför tycker jag att det är så oerhört viktigt att våra arbetsplatser, där vi tillbringar en tredjedel av vår vakna tid, bidrar till att stärka människors välmående och livstillfredsställelse, snarare än tvärtom. Att vi inte ska behöva pussla ihop vardagen utan känner att vi också har tid kvar för övriga delar av livet. Dessutom är det på arbetsplatsen vi behöver lösa många av samhällets stora utmaningar, såsom klimatomställning eller att säkra tillgången till en god sjukvård. Och det kommer vi inte att klara med underbetald, stressad personal. Därför vill jag bidra till att trygga villkoren och skapa förutsättningar för en schysst arbetsmiljö och ett hållbart arbetsliv.

Linnea Jonsson Axelsson
Jag hoppas på mer friktion i vårt samhälle. Friktion leder till debatt som leder till förändring. Ett friktionsfritt samtal är ett dött samtal. Min hjärtefråga som jag önskar mer friktion och utrymme i media och vid middagsbordet är sjukvården. Jag har med egna ögon sett vilka otroliga eldsjälar som finns inom alla yrkeskategorier i vården, och sett hur det brinner i dem. Brinner av arbetsglädje, brinner av sorg, brinner av stress, brinner av att inte bli hörda. Jag ser sjukvården som kärnan i ett friskt samhälle. Att känna sig trygg inför en operation, att få samma bemötande oavsett vem man är, och att få jämlik vård oavsett var man bor är viktigt för tilliten till en stat. Jag vill bidra till en mer empatisk och jämlik sjukvård, där vårdpersonalens röster tas på allvar.

Lisen Follin
Vi befinner oss mitt i en av historiens största globala samhällskriser, där både välfärdsstaten och vårt ekonomiska system nu sätts på prov. Vi står också inför ett val – vill vi verkligen bygga upp samhället på samma sätt som det såg ut förut? Jag brinner för hållbar utveckling och har under 10 år arbetat med innovation i privat och ideell sektor för att skapa ett mer bärkraftigt samhälle. Jag ser dock att vi behöver förändra vårt ekonomiska system från grunden för att nå dit – och det är nu. Sverige och världen är i ett akut behov av ett nytänkande och tydligt politiskt ledarskap som vågar att ifrågasätta konventionella sanningar och skapa holistiska lösningar för ett hållbart samhälle. Jag har söker Höj Röstens Politikerskola för att jag vill vara en del av detta politiska ledarskap. Jag ser skolan som en unik plattform för mig att utveckla mina idéer i en miljö präglad av mångfald och olika perspektiv, och för att erhålla de verktyg som krävs för att ta steget från ord till handling.

Maria Svantemark
Jag verkar som förändringsskapare för en mer hållbar och jämlik värld och använder mod och passion som drivkrafter. Jämlikhets- och hållbarhetsfrågorna handlar inte bara om rättvisa, utan också fundamentalt för att vi ska ha ett drägligt liv på jorden. Idag går det för långsamt framåt i de här frågorna, eftersom vi verkar i ett samhällssystem som inte uppbyggt för att främja dem och för att vi har för svaga ledare i politik och näringsliv. Jag vill ändra på båda de sakerna. Jag går Höj Rösten Politikerskola för att förstå de politiska maktstrukturerna bättre och få större möjligheter att göra mer skillnad snabbare.

Moa Persdotter
Vårt samhälle står inför stora utmaningar. Vi behöver ställa om nu. Socialt, ekonomiskt och klimatmässigt. Kvinnors rättigheter världen över, och så även i Sverige, kränks på alla dessa plan. Så när vi ställer om så krävs det att vi gör det jämställt. Det faktum att alla vinner på jämställdhet, men att vi ännu inte är där driver mig. Jag vill bidra till en ökad tvärsektoriell samverkan över alla typer av gränser – då jag är övertygad om att det är så vi skapar förståelse, innovativt tänkande och krossar glastak. Jag vill vara med och forma nya typer av partnerskap, genom vilka vi kan bedriva det hållbara organisatoriska förändringsarbete och de policyprocesser vi behöver för att ställa om jämställt. För jämställdhet är inte en framtidsfråga, det är en överlevnadsfråga.

Musse Hasselvall
Jag har sedan länge tagit demokratin för givet. Har inte varit speciellt delaktiga bortsett från att rösta var fjärde år. Själv har jag har alltid känt mig främmande inför politik, som att det inte har varit något för mig. Det har gått så långt att jag tänkt att det är någon annans ansvar. Och jag tror att jag är långt ifrån ensam om att känna så. Jag skulle vilja vara en del av att göra politiken mer tillgänglig för fler människor. Helst att den ska engagera alla. Eller att det åtminstone var en politisk ambition. För om vi inte gör det, är jag rädd att vi kommer vakna upp och inse att något har gått förlorat. Kanske inser vi plötsligt vi inte längre lever i, det vi idag skulle kalla, en demokrati.

Rebecca Hillman
Miljö- och klimatförändringar är människans största utmaning någonsin och utgör ett mycket reellt hot mot vår kollektiva existens som vi känner till det idag. Denna kris påverkar i princip alla delar av samhället och kan på ett eller annat sätt kopplas till alla politiska frågor. Jag vill bidra till att miljö, klimat och hållbarhet skall utgöra själva kärnan i det politiska beslutsfattandet. Det fina i kråksången är att genom att vi tillsammans tacklar klimatfrågan så kan vi också lösa många andra samhällsproblem såsom resursfördelning, ekonomisk ojämlikhet, jämställdhet och rasism, för att nämna några. Men för det krävs också en mycket starkare politisk vilja än vad vi hittills har sett, där man behandlar miljöproblem och klimatförändringar som den akuta kris det faktiskt är. Jag vill också vara med och förändra det politiska samtalet från att handla om att plocka poäng från motståndaren till att bli konstruktivt och lösningsorienterat vilket leder till samarbete och aktion. Det är vi skyldiga våra barn och kommande generationer.

Sakariya Hirsi
Den förändringen jag vill bidra med att är att höja andras röster och öppna dörrar för andra. Jag vet hur svårt det kan vara i olika rum/forum. Jag vill vara en del utav förändringsprocessen som underlättar för kommande generationen. Jag brinner för frågor som delaktighet och jämlikhet.

Sharzad Modeli
Min hjärtefråga är ett mer humant och jämställt näringsliv. Jag vill leva i ett land där alla har lika rätt och jämbördiga möjligheter att lyckas oavsett bakgrund, kön och ambitioner. Ekonomisk och social jämställdhet mellan män och kvinnor, arbetskraftsinvandrare och medborgare – idag agerar och ser vi ser våra anställda som arbetskraft och inte som medmänniskor med liv och framtida förhoppningar med en viktig roll i vårt globala och multikulturella Sverige. En mer human arbetsmarknad och näringslivspolitik är en viktig startpunkt för skapa ett mer talangfullt, innovativt och konkurrenskraftigt samhälle för alla. Näringslivet är en viktig del i vår sociala och ekonomiska välfärd; det är dags att möta dagens utmaningar som morgondagens möjligheter för vår lands framtid. Den förändringen vill jag bidra till.

Ugbaad M Harbi
Jag brinner för frågor som berör jämlikhet med hopp om att bidra till ett samhälle där individers bakgrund, hudfärg eller ekonomiska tillstånd inte ska tala för vart gränsen går eller vad en kan åstadkomma. I dagens samhälle finns det maktstrukturer samt stora klyftor som försvårar och utesluter olika grupper från att ta del av allt det som samhället har att erbjuda. För att skapa ett mer jämställt samhälle behöver politiken även representera dessa grupper. Jag går Höj Rösten för att anskaffa mig verktygen som behövs för att utveckla mitt ledarskap samt bygga med individer som vill bidra till ett mer jämställt samhälle. I en tid där högerpolitiken får en allt högre röst globalt, är det ännu viktigare med representation för att göra en skillnad på både nationell och global nivå.

Victor Canvert
Rätten till trygghet och ett liv fritt från rädsla och oro bör vara en självklarhet för samtliga människor. Säkerhet och frihet är förutsättningar för att leva ett liv fullt ut, och jag vill verka för alla ska ges den möjligheten. Vår gemensamma säkerhet utmanas idag av polarisering i det internationella samfundet, klimatförändringar, bristande jämställdhet och eskalerande krig och konflikt. Säkerhetspolitiken är ett verktyg för att sammanlänka globala och lokala utmaningar och erbjuda lösningar med individens behov i centrum. Jag brinner därför för en breddad säkerhetspolitik, där traditionella säkerhetsfrågor möter morgondagens utmaningar inom utveckling och ojämlikhet samt där pragmatism och samarbete nyttjas för att skapa hållbar fred, frihet och demokrati. Jag vill verka för en politik som förs närmre väljarna, som värdesätter och främjar folkligt engagemang och som bidrar till ansvarskänsla för våra gemensamma utmaningar. För att bryta nuvarande trender av polarisering och konflikter behöver vi arbeta för ett levande civilsamhälle och stärka möjligheten till aktivt deltagande i politiska processer och avgörande samhällsfrågor.

Viktor Telegin
Våren 2016 var jag mer och grundade Stockholm Skate Nation, ett projekt för att välkomna och integrera nyanlända med hjälp av skateboard. Idag har vi träffat över 1000 barn och unga och sett hur bra vår relativt enkla idé faktiskt fungerar. Jag vill arbeta för en mer öppen och human migrationspolitik och en förbättrad integration. Mitt mål är att Sverige ska bli en öppet och välkomnande land där både de som redan bor här och de som anländer känner sig hemma.

Vilhelm Skoglund
Dagens politik lider av kronisk kortsiktighet. Medan politiker, till följd av skeva incitament, är upptagna med att plocka taktiska, partipolitiska poänger på kort sikt försummas mänsklighetens avgörande långsiktiga utmaningar. Samtidigt har ökad tillgång till kunskap, ny teknologi och globaliseringen satt vår samtid i en unik position att forma vilken typ av värld vi lämnar över till kommande generationer. Och jag är övertygad om att medborgare är frustrerade över politikens kortsiktighet – att det finns en stark vilja att förändra den rådande ordningen. Jag vill ta till vara på samtidens möjligheter, svara mot medborgarnas vilja och bidra till att skapa en värld där framtida generationer har åtminstone samma möjligheter som vi har att leva bra liv. I detta sammanhang tror jag att det är särskilt angeläget att hantera utmaningar förknippade med artificiell intelligens och bioteknologi.